Sobota, 27. júl 2024
SZSDT
FESPA

Jubilejný Bill 15

JUBILEJNÝ BILL 15

Slovenský zväz sieťotlačiarov a digitálnych tlačiarov (SZSDT) v spolupráci s partnerskou organizáciou z Českej republiky (ASD ČR) a s podporou Európskej federácie sitotlačových zväzov FESPA pripravil v poradí už 15. medzinárodný seminár pre sitotlačiarov a digitálnych tlačiarov Bill 15, ktorý sa konal v dňoch 18. - 19. októbra 2019 v hoteli Magnólia v Piešťanoch.
.
Svojou účasťou podujatie podporili aj členovia a významní predstavitelia partnerských národných zväzov zo zahraničia (Bulharska, Chorvátska, Českej republiky), vrátane novo zvoleného prezidenta FESPA (2020-2023), Christophe Aussenaca z Francúzka. 
Pozvanie prijali aj čestní hostia: György Kovács, exprezident FESPA (Maďarsko), Jacek Stencel (Poľsko), Chris Smith (UK) a novátor a guru v oblasti sitotlače Michel Caza z Francúzka.
.

MICHEL CAZA: CHAMELEÓN SÚČASNÉHO UMENIA
.
Spoluzakladateľ a člen predstavenstva FESPA, autor stoviek technických článkov a šiestich kníh; nositeľ viac ako 350 ocenení SGIA a FESPA; prednášajúci, ktorý učil pokročilé techniky tisíce študentov po celom svete; technologický novátor a sitotlačový guru sa podelil o svoje príbehy a históriu, ktorú opísal vo svojej knihe „55 YEARS OF ART SCREEN-PRINTING“.
.
Rozsiahla punlikácia, ktorá má 580 strán a zahŕňa 2 600 ilustrácií, zaznamenáva nielen Michelov životopis ale aj (a to je rovnako vzrušujúce) životné príbehy a spoluprácu s viac ako 700 umelcami tejto doby. 
.
Michel Caza účastníkom seminára priblížil svoju prácu. Okrem pútavých príbehov hovoril o jednotlivých technikách, ktoré vyvinul a v minulosti používal. Účastníci si mohli pozrieť a ohmatať niektoré originálne výtlačky, ktoré boli vytvorené sitotlačou. 
.
Michel Caza sa narodil 2. augusta v roku 1935 vo Francúzku. S technológiou sitotlače začal pracovať v roku 1954, v roku 1957 založil svoju prvú firmu, podnikanie ukončil v roku 2005. 
.
Ako povedal: „Za celý život som vytlačil možno viac ako milión výtlačkov. Už netlačím, ale nebol by pre mňa problém aj dnes tlačiť“.
.
Autor príspevku: František Martančík, Polygrafia Fotografia

.
Fotogaléria SZSDT:

Registrovaní a členovia SZSDT

FESPA
organizácia FESPA výstavy a akcie FESPA

Naši partneri
KASI
BARTOŠ
TEPEDE
CENTRUM SERVIS
PrintProgress
Slovenská chránená dielňa
Polygrafia & Fotografia
Tu môže byť
aj vaša reklama!
reklama na webe SZSDT